Er worden in toenemende mate artsenverklaringen gevraagd aan huisartsen van patiënten die Entresto gebruiken.

Entresto is een medicijn, voorgeschreven bij hartfalen, dat nagenoeg uitsluitend wordt voorgeschreven door cardiologen.

Afdeling cardiologie MUMC+ heeft ons laten weten:
Deze week hebben we vernomen dat we tijdelijk een overgangsperiode zullen krijgen.
De patiënten die voor augustus 2022 al zijn gestart worden tot maart 2023 gewoon vergoed:

ZN heeft aan de bestaande apothekersinstructie toegevoegd dat voor bestaande gebruikers van sacubitril/valsartan (Entresto®) die (bij nader inzien) niet voldoen aan de Bijlage 2 voorwaarden een overgangsperiode geldt, tot 1 maart 2023. Dit betekent dat Entresto tot 1 maart 2023 ook voor de novo patiënten vergoed wordt, indien zij vóór augustus 2022 al waren gestart met deze behandeling. Na 1 maart 2023 zullen deze patiënten een passende behandeling moeten krijgen, afhankelijk van de dan beschikbare middelen in het basispakket en het profiel van de patiënt.  Voor Sacubitril/Valsartan (Entresto®) is de vergoedingsaanvraag voor deze groep patiënten ondertussen gestart zoals jullie weten.

Hopelijk is tegen de tijd dat deze overgansperiode afloopt het vergoedingsdossier van Entresto aangepast, daarvoor zijn al uitgebreide stappen ondernomen. Maar dit ligt uiteindelijk bij het ZN.

Voor de andere patiënten (nieuwe patiënten, of na aug 2022 gestart) schrijven wij nu een korte periode Valsartan voor, en starten we niet meer direct met Entresto. Ook geven we patiënten zonder een beta-blokker een recept bisoprolol 1×1.25mg (met het advies dit medicijn niet in te nemen). Verre van ideaal en we hopen dan ook dan dit op korte termijn zal gaan veranderen, maar voor nu is dit de enige manier.

Het probleem waar we de laatste weken tegen aan liepen zou kleiner moeten worden nu er een overgangsperiode is tot maart 2023. De patiënten die na augustus 2022 zijn gestart, zijn recent door afd. cardiologie gezien en deze kunnen dan ook naar hart en vaat centrum verwezen worden zodat de cardiologie ze kan overzetten op Valsartan en/of recept bisoprolol kan geven.