Conform NHG-richtlijnen hoort er een Glucoseoplossing ampul 10 ml 40-50% (4-5 gram/10ml) in de dokterstas te zitten. De fabrikant heeft de productie van deze glucoseoplossing vanwege kwaliteitsproblemen tijdelijk gesaneerd, waardoor geen product in NL verkrijgbaar is.

Het alternatief dat geboden wordt volgens de NHG:

Bij een acute hypoglykemie adviseert het NHG aan huisartsen met vragen over alternatieven voor de ampul dat de voorkeur uitgaat naar het toedienen van de glucose-oplossing 10% (voordeel minder kans op flebitis; nadeel groter benodigd volume waardoor infuus nodig is) of 50% (voordeel: kan als injectie worden toegediend; nadeel risico op overdosering).

NB Glucagon werkt minder snel dan glucose en is minder lang houdbaar dan glucoseoplossing

Beide alternatieven worden door huisartsen als niet prettig ervaren, vandaar dat een apotheker (Boris Tyndall) gekeken heeft of hij glucose 40% 10ml ampullen kan importeren uit Duitsland. Dit is inmiddels gelukt.
De prijs van een ampul ligt tussen €1,50 en €4,00 (afhankelijk van het aantal afgenomen ampullen). De ampullen zijn houdbaar tot 01-2025. U kunt de ampullen bestellen via deze link